کاربرد های تسطیح زمین

سایر کاربرد های تسطیح زمین

فهرست محتوای مقاله

تسطیح زمین یک از مراحل مهم در آماده سازی زمین برای انواع پروژه‌های مختلف مانند کشاورزی، ساخت سد، فرودگاه، گلخانه یا حتی مقاصد تفریحی و گردشگری است. تسطیح از جنبه‌های زیادی می‌تواند باعث بهبود کارایی و بهره‌وری زمین شود و آن را به مکانی امن برای زندگی و فعالیت انسان تبدیل کند. در این مقاله هر آنچه باید درباره کاربردهای تسطیح زمین بدانیم را با هم بررسی خواهیم کرد.

کاربرد تسطیح زمین در کشاورزی

تسطیح زمین برای ایجاد زمین‌های کشاورزی ارگانیک، یکی از موثرترین روش‌هایی است که می‌تواند بهره‌وری را افزایش دهد و تا حد زیادی از هزینه‌های اضافی و اتلاف منابع بکاهد. مزایایی که تسطیح برای زمین دارد، از جنبه‌های زیادی می‌تواند تاثیرات مثبتی بر روند رشد و تولید محصول داشته باشد. مطالعاتی که بر روی زمین‌های کشاورزی تسطیح شده و مقایسه آن با زمین‌های معمولی انجام شده است، نشان می‌دهد که تسطیح زمین تا حد زیادی بر بازدهی محصولات مختلف موثر بوده است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین کاربردهای تسطیح در کشاورزی می‌پردازیم:

کاربرد تسطیح زمین در کشاورزی

 افزایش بهره‌وری زمین‌های کشاورزی

در طول عملیات تسطیح، انواع ناهمواری‌های زمین صاف می‌شود و سطحی کاملا یکنواخت برای کشت محصول فراهم خواهد شد. طبیعی است وقتی زمین کشاورزی هموار باشد، آب و مواد مغذی هم بهتر توزیع می‌شوند و شرایط مساعدی برای رشد محصول فراهم می‌شود. علاوه براین، کاهش نیاز به کود یا آب هم از جمله مزایایی است که تسطیح برای زمین کشاورزی فراهم خواهد کرد. 

بیشتر بخوانید : تاثیر عوامل مختلف در کاهش عملکرد محصولات کشاورزی

بهبود سیستم آبیاری و زهکشی

یکی از بزرگترین چالش‌های کشاورزی سنتی، مدیریت آب است. یک زمین تسطیح نشده را در نظر بگیرید که پر از ناهمواری است و می‌خواهید آن را آبیاری کنید. ناهمواری‌های سطح زمین باعث می‌شوند که آب در نقاطی که سطح پایین‌تری دارند، جمع شده و نقاطی دیگر دچار کم آبی شوند. در حالی که آب در یک زمین تسطیح شده به طور یکنواخت توزیع می‌شود و باعث افزایش کارایی زهکشی زمین خواهد شد. کشاورزانی که از تسطیح استفاده کرده‌اند، تا حد زیادی در مصرف آب صرفه جویی داشته‌اند. به عنوان مثال، تسطیح زمین برای ایجاد باغ‌های میوه در سیستم آبیاری مدرن توانسته زمین کشاورزی را صاف و مسطح، و میوه ها را از تنش آبی در امان نگاه دارد. این کار به رشد بهتر میوه و افزایش کیفیت محصولات کشاورزی کمک شایانی می‌کند.

بیشتر بخوانید : اهمیت زهکشی خاک کشاورزی در تسطیح اراضی

کاهش فرسایش خاک

تسطیح زمین با ایجاد یک سطح یکنواخت به کاهش فرسایش کمک می‌کند زیرا آب از نقاطی با شیب زیاد به سرعت به سوی نقاط پایین‌تر جاری می‌شود. وقتی زمین ناهموار باشد، آب باران با سرعت بیشتری در آن زمین جریان می‌یابد و همین موضوع دلیلی برای فرسایش آن خاک می‌شود. این پدیده به مرور می‌تواند از کیفیت خاک کاسته و مواد مغذی آن را از بین ببرد. اما زمانی که شما خاک را تسطیح می‌کنید، در واقع شیبی یکنواختی در زمین ایجاد می‌کنید، جریان آب را کنترل و مانع از فرسایش خاک خواهید شد. در نتیجه شما می‌توانید با تسطیح خاک کشاورزی را حاصلخیز نگه دارید و به رشد بهتر محصول کمک کنید. 

یکنواختی در رشد محصولات

همه کشاورزان دوست دارند محصولات‌شان کاملا یکنواخت رشد کند که انتظار زیادی هم نیست زیرا تسطیح کشاورز را به این هدف نزدیک می‌کند. در یک زمین ناهموار که آب و مواد مغذی به خوبی توزیع نشده است، رشد گیاهان هم متفاوت خواهد بود. پس با تسطیح زمین و یکدست شده آن می‌توانید در رشد محصولات هماهنگی ایجاد کنید. تسطیح زمین برای ایجاد گلخانه‌ها، مزارع و باغات میوه باعث می‌شود که محصولی یکدست تولید کنید و تا حد زیادی ارزش محصول شما بالا برود.

مکانیزاسیون کشاورزی

در دنیای امروز، استفاده از ماشین آلات کشاورزی روز به روز بیشتر می‌شود. در نظر بگیرید که اگر زمین کشاورزی شما دارای ناهمواری باشد تا چه حد استفاده از ماشین آلات برای شما دشوار می‌شود. به‌طورمثال، تراکتور و کمباین می‌توانند با سرعتی بیشتر کار کنند و در زمان هم صرفه جویی خواهد شد. علاوه براین، ماشین آلات کشاورزی هم استهلاک پیدا نمی‌کنند. حتی پهپادهای مزارع کشاورزی هم می‌توانند کنترل بهتری بر روند رشد محصول داشته باشند. 

بیشتر بخوانید : مکانیزاسیون در کشاورزی|بررسی مزایا و چالش ها

کاربرد تسطیح زمین

کاربرد تسطیح زمین در ساخت و ساز

دومین کاربرد تسطیح در ساخت و ساز است که می‌تواند تاثیر زیادی بر پایداری ساختمان‌ها داشته باشد. تسطیح یک کار ضروری برای هر نوع ساخت و سازی محسوب می‌شود که باعث افزایش استحکام ساختمان خواهد شد. باهم ببینیم که چگونه تسطیح در انواع پروژه‌های ساخت و ساز به کار برده می‌شود.

آماده‌سازی زمین برای احداث ساختمان‌ها

آماده سازی و تسطیح زمین برای احداث ساختمان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی بسیار ضروری است. زمین باید پیش از ساخت به طور دقیق تسطیح شود که پایه های ساختمان به درستی روی آن قرار گیرند و استحکام خوبی داشته باشد. هر ساختمانی ممکن است به هر دلیل در آینده دچار فرونشست یا مشکلات ساختاری شود اما تسطیح پیش از ساخت تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرده و امنیت ساخت را افزایش می دهد. 

کاربرد تسطیح زمین در راه سازی

ایجاد زیرساخت‌های شهری

یکی دیگر از کاربردهای اصلی تسطیح در ایجاد زیرساخت شهری است. پروژه آب و برق، فاضلاب، مسیر مترو، اتوبوس‌های تندرو همه و همه باید در یک زمین مسطح و صاف کلید بخورند که در آینده دچار تغییرات ساختاری و مشکلات جدی‌تر نشوند.

بیشتر بخوانید : تسطیح زمین و اهمیت آن در ساخت و ساز و توسعه شهری

ساخت جاده‌ها، راه آهن و فرودگاه‌ها

تسطیح زمین برای ساخت جاده، راه آهن و فرودگاه هم یکی از پرکاربردترین موارد تسطیح است. تسطیح چنین پروژه‌های وسیعی به دلیل اهمیت زیادی که دارند، به ویژه در پروژه‌هایی مانند فرودگاه که مسیر رفت و آمد هواپیما است، نیازمند توجه و دقت بسیار زیادی است. زیرا کوچکترین خطایی ممکن است به بروز یک فاجعه در آینده منجر شود. 

احداث سدها و کانال‌ها

تسطیح سد و کانال هم نقش مهمی در حفظ کیفیت این سازه ها دارد. قبل از احداث سد یا کانال، باید سطح پروژه صاف و یکنواخت شود که ماشین آلات به راحتی تردد، سازه ها به طور دقیق نصب و آب به طور کاملا روان جریان یابد. در انواع دیگر پروژه‌های آبی نیز از عملیات مسطح کردن زمین استفاده می‌شود. به عنوان مثال تسطیح زمین برای ایجاد استخرهای پرورش ماهی و میگو کاربرد زیادی دارد که مزایای زیادی برای چنین پروژه‌هایی دارد از جمله اینکه از فرونشست پیش‌بینی نشده زمین در این مکان‌ها جلوگیری می‌کند.

کاربرد تسطیح زمین در محیط زیست

تسطیح زمین به طور مستقیم و غیرمستقیم می‌تواند تاثیرات مثبتی بر محیط زیست انسان داشته باشد. تاثیر غیرمستقیم آن زمانی است که تسطیح برای پروژه‌های کشاورزی یا ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند به بهبود کیفیت منابع طبیعی، محصولات، کاهش فرسایش خاک، کاهش مصرف آب یا حتی کاهش تولید گازهای گلخانه ای منجر شود. اما تاثیر مستقیم آن زمانی است که به عنوان مثال در یک منطقه سیل خیز، جریان سیلاب را به کمک تسطیح کنترل می‌کنیم. در ادامه نشان می‌دهیم که چطور می‌توان با تسطیح به حفظ محیط زیست و اکوسیستم یک منطقه کمک کرد.

کنترل سیلاب

سیل یکی از بزرگترین حوادث طبیعی است که جان انسان ها را تهدید می‌کند. تسطیح زمین به طور موثری منجر به کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارات ناشی از آن خواهد شد. با انجام عملیات تسطیح در یک منطقه سیلابی، آب در مسیرهای خاصی که در این عملیات ایجاد می‌شوند، هدایت شده و سرعت جریان آب‌های سطحی تا حد زیادی کاهش می‌یابد. زیرا این امر از تجمع آب در نقاط خاص زمین جلوگیری کرده و مانع جاری شدن غیرطبیعی آب و وقوع سیل می‌شود. 

بیشتر بخوانید :تسطیح زمین و تأثیرات آن در جلوگیری از سیلاب و آب‌ گرفتگی


بهبود کیفیت آب‌های زیرزمینی

هنگامی که زمین تسطیح می شود، مسیر درست جریان آب، به گونه‌ای مشخص می‌شود که نفوذ آب به زمین به صورت کنترل شده و طبیعی انجام شود و هر نوع آلودگی نتواند به راحتی وارد منابع زیرزمینی شود. آب‌های زیرزمینی منابعی حیاتی برای بشر محسوب می‌شوند که آب شرب و کشاورزی را تامین می‌کنند. بنابراین حفظ کیفیت این منابع آبی به کمک تسطیح ضروری است زیرا آلوده شدن آن‌ها خطرات زیادی برای انسان به وجود می آورد.

بیشتر بخوانید : آب‌ های زیرزمینی و اهمیت حفظ آنها برای کشاورزی

کاربرد تسطیح زمین در جلوگیری از سیلاب

ایجاد مناطق حفاظت شده

تسطیح زمین در برخی از مناطق حفاظت شده که گونه‌هایی کمیاب از حیوانات یا پوشش گیاهی را در خود جای داده است، اهمیت زیادی دارد. زیرا تسطیح می‌تواند اکوسیستم یک منطقه حفاظت شده را در برابر عواملی مانند بارش‌های سنگین یا آسیب‌هایی که انسان در این زیستگاه‌ها ایجاد کرده است، محافظت کند. در نتیجه یکی از مهم‌ترین کاربردهای تسطیح در احیای جنگل‌ها و افزایش تنوع جانوری و گیاهی است. 


احیای زمین‌های تخریب شده

زمین‌هایی که با فعالیت بیش از حد انسان مانند کشاورزی نادرست، جنگل زدایی یا ساخت معدن، آسیب دیده‌اند، نمی‌توانند مانند گذشته بازدهی طبیعی داشته باشند. تسطیح یکی از راه‌هایی است که برای جبران آسیب‌های وارده به چنین اکوسیستم‌هایی به کار می‌رود و دوباره زمین را برای رشد گیاه یا افزایش کیفیت آب‌های زیرزمینی آماده می‎کند. به عنوان مثال، کشاورزان و دامداران یک منطقه خاص که حاصلخیزی خاک یا پوشش گیاهی آن از بین رفته است، دیگر مجبور به ترک آن مکان نخواهند بود و می‌توانند با تسطیح زمین و احیای آن مکان دوباره به فعالیت خود در آنجا ادامه دهند. 

(7)(8)(9)(10)

سایر کاربردهای تسطیح زمین

علاوه بر آنچه تاکنون گفتیم، تسطیح کاربرد های بیشتری نیز دارد و می‌تواند نقشی ویژه در بسیاری از پروژه‌های مختلف دیگر داشته باشد که هدف‌شان بهبود کیفیت زندگی انسان است. در اینجا برخی دیگر از کاربردهای تسطیح که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند را باهم بررسی می‌کنیم.

کاربرد تسطیح زمین در پروژه های عمرانی

ایجاد زمین‌های ورزشی

زمین مناسب برای فوتبال، تنیس خاکی و انواع ورزش‌های دیگر، باید تسطیح شود. سطح ورزشگاه‌ها باید کاملا صاف و یکنواخت باشند تا بتوانند بستری مناسب برای فعالیت ورزشکاران فراهم کنند. علاوه‌براین، زهکشی آب به ویژه برای زمین‌های ورزشی که روباز هستند مانند زمین فوتبال اهمیت زیادی دارد و باید بتوان بارندگی در چنین مکان‌هایی را به طور موثری کنترل کرد. 

بیشتر بخوانید: تسطیح زمین‌ فوتبال | مراحل و روش های تسطیح

احداث پارک‌ها و فضای سبز

تسطیح زمین برای ایجاد مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری، دویدن، بازی کودکان و سایر فعالیت‌ها در فضای سبز و پارک‌ها بستری مناسب ایجاد می‌کند که افراد بتوانند از آن بهره ببرند. علاوه براین، یک فضای سبز باید زهکشی درستی داشته باشد و آب مورد نیاز برای رشد چمن، گیاهان و درختان به طور منظم و یکنواخت تامین شود. جمع شدن آب باران در فضاهای سبز نیز از جمله مشکلاتی است که تسطیح می‌تواند آن را برطرف کند. 

توسعه مناطق گردشگری

تسطیح زمین برای ایجاد مناطق تفریحی و گردشگری بسیار ضروری است. گردشگران معمولا به دنبال مقصدی هستند که بتوانند یک تجربه عالی در آنجا داشته باشند و احساس راحتی کنند. مسیرهای پیاده‌روی کوهستانی، کنار ساحل و دریا و جاذبه های طبیعی می‌توانند با انجام عملیات تسطیح، دسترسی پذیرتر شوند و به یک محیط جذاب برای توریست‌ها تبدیل شوند. بنابراین، تسطیح می‌تواند تاثیر زیادی بر جذب توریست و بهبود شرایط اقتصادی یک منطقه نیز داشته باشند. 

رسام جی پی اس

شرکت رسام جی پی اس (رسام لیان ماشین، رنجبران سابق) به عنوان تولیدکننده و عرضه کننده انواع ماشین آلات اتوماسیون کشاورزی، نماینده فروش تجهیزات تسطیح ماهواره ای و تسطیح لیزری کانامک کانادا با ارائه تجهیزات کشاورزی با بهترین کیفیت، همواره در تلاش بوده است تا رضایت مشتریان محترم را جلب نماید.

چنانچه در حوزه تسطیح زمین های کشاورزی فعالیت دارید و به دنبال تهیه تجهیزات تسطیح هستید، می توانید پرای آگاهی از قیمت دوربین تسطیح لیزری و همچنین قیمت دوربین ماهواره ای تسطیح زمین می توانید با شماره 02166593922 تماس حاصل فرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به اشتراک بزارید

مشاوره رایگان بگیرید!

برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر رو پر کنید

فیلد های "(ضروری)" اجباری هستند

عجله دارید؟ تماس بگیرید

مشاوره رایگان دریافت کنید

فیلد های "(ضروری)" اجباری هستند

با تکمیل فرم زیر همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت