تسطیح یا صاف کردن زمین، از جمله اقداماتی است که هم برای زمینهای کشاورزی و هم زمینهای دارای بنا انجام میشود. هدف از این مسطح سازی، ایجاد پایهای صاف برای ساخت و سازها و یا توزیع یکنواخت آب در زمینهای کشاورزی است؛ عوامل متعددی میتواند در تعیین هزینه تسطیح زمین موثر باشند. تفاوت در اندازه زمین، شیب زمین، ویژگیها و شرایط خاصی که زمین مورد نظر میتواند داشته باشد، هریک به تنهایی و یا در مجموع هزینه خاکبرداری و تسطیح زمین را متفاوت میکند، به همین دلیل قیمت تسطیح زمین بسیار متغیر است.
هزینه تسطیح زمین
هزینه تسطیح زمین به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع خاک، اندازه زمین، شیب زمین و نوع پروژه. علاوه بر این، ابزارها و ماشینآلاتی که برای تسطیح به کار میروند، تأثیر مستقیمی بر قیمت نهایی آن دارند. همچنین، قیمت تسطیح زمین ممکن است در پروژههای کشاورزی و صنعتی متفاوت باشد که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد.
هزینه تسطیح زمین کشاورزی
هزینه تسطیح زمین کشاورزی به عواملی همچون مساحت زمین، نوع خاک و شیب زمین بستگی دارد. قیمت تسطیح زمین کشاورزی به نوع ماشینآلاتی که استفاده میشود نیز بستگی دارد. شاید استفاده از تکنولوژیهای پیشرفتهای مانند تسطیح لیزری هزینههای اولیه را افزایش دهد، اما در طولانی مدت منجر به بهبود عملکرد و صرفهجویی در مصرف آب میشود. در روشهای سنتی، هزینهها معمولاً کمتر است، اما ممکن است استفاده بهینه از منابعی مانند آب وجود نداشته باشد.
هزینه تسطیح زمین صنعتی
هزینه تسطیح زمین صنعتی معمولاً بالاتر از زمینهای کشاورزی است، زیرا در پروژههای صنعتی نیاز به تسطیح دقیقتر و استفاده از ماشینآلات سنگینتری وجود دارد. این نوع پروژهها ممکن است شامل آمادهسازی زمین برای ساخت و سازهای بزرگ، نصب تجهیزات کارخانهها و انجام پروژههای زیرساختی باشد که نیازمند زمینهای مسطح و هموار هستند. هزینه تسطیح زمین صنعتی میتواند تحت تأثیر عواملی مانند دسترسی به زمین، وضعیت جغرافیایی و حتی مجوزهای قانونی قرار بگیرد. پروژههای صنعتی به دلیل نیاز به خاکبرداری و تسطیح زمین در مقیاس وسیع، اغلب شامل استفاده از تجهیزات پیشرفته و تیمهای تخصصی هستند که این امر میتواند به افزایش هزینهها منجر شود.
حتما بخوانید : تسطیح اراضی چیست؟ و روش های ارزان تسطیح اراضی
هزینه تسطیح لیزری زمین کشاورزی
مهمترین نتیجه تسطیح اراضی کشاورزی، کاهش مصرف آب و به تبع آن مدیریت آبیاری و افزایش محصولات است. ماشین آلات به همراه تجهیزات لیزری و ماهواره ای، باعث افزایش دقت در شیب بندی زمین خواهند شد. به طور کلی هزینه آماده سازی زمین کشاورزی برای مسطح سازی، به جنس خاک زمین کشاورزی، میزان حجم عملیات در هر هکتار زمین کشاورزی و مساحت زمین بستگی دارد. مثلاً در یک زمین کشاورزی با بافت سنگین، سرعت مسطح سازی نسبت به خاکهای سبک و شنی کمتر است و زمان بیشتری برای مسطح سازی نیاز است؛ در نتیجه هزینه تسطیح زمین کشاورزی با این ویژگی بافتی، به دلیل نیاز به زمان و نیروی کار بیشتر، بالاتر است.
همچنین در هکتارهای بالا به دلیل میزان خاکبرداری بیشتر، هزینه خاکبرداری و جابهجایی و در نتیجه حمل و نقل افزایش مییابد که این امر بر روی هزینههای تمام شده اثرگذار است؛ از این رو قیمت تسطیح لیزری زمین کشاورزی قابل تغییر است و نمیتوان هزینهای یکسان را مشخص کرد. استفاده از دستگاههای لیزری و ماهواره ای برای مسطح سازی زمین کشاورزی، دقت و کارآیی تسطیح را بیشتر میکند که این امر پس از پایان کار و تولید محصول مشخص میشود؛ به همین دلیل هزینه تسطیح لیزری به دلیل گرانتر بودن تجهیزات ،نسبت به روش معمولی بیشتر است، اما برای تعیین قیمت تسطیح لیزری زمین کشاورزی، همانند روشهای معمولی باید، نوع خاک، مقدار هکتار زمین کشاورزی و شرایط زمین از نظر پستی و بلندی در نظر گرفته شود.
هزینه انواع روشهای تسطیح زمین
روشهای مختلفی برای تسطیح زمین وجود دارد که هر کدام هزینههای متفاوتی دارند. هزینه انواع روشهای تسطیح زمین را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
هزینه تسطیح لیزری
تسطیح لیزری یکی از پیشرفتهترین روشهای تسطیح زمین است که به دلیل دقت بالای آن، در پروژههای کشاورزی و صنعتی به ویژه در زمینهای بزرگ استفاده میشود. هزینه تسطیح لیزری معمولاً بالاتر از روشهای سنتی است، زیرا نیاز به تجهیزات پیشرفته و تکنسینهای متخصص دارد. با این حال، این هزینهها در طولانی مدت با بهبود عملکرد پروژه، جبران میشوند.
هزینه تسطیح ماهوارهای
تسطیح ماهوارهای یکی دیگر از روشهای مدرن تسطیح زمین است که از دادههای ماهوارهای برای نقشهبرداری و اندازهگیری شیب زمین استفاده میکند. هزینه تسطیح ماهوارهای ممکن است نسبت به سایر روشها بالاتر باشد، اما این روش به ویژه در زمینهای ناهموار و مناطق صعبالعبور که دسترسی به آنها دشوار است، کاربرد خاصی دارد و میتواند به طور دقیق تغییرات سطح زمین را تحلیل و برنامهریزی کند.
هزینه تسطیح زمین به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه تسطیح زمین، شامل مدت زمان انجام کار، دستمزد نیروی کار، ابزار و ماشین آلات مانند گریدر، لودر و بیل مکانیکی است. اما بخش مهم و اصلی آن شامل پاکسازی زمین و نقشه برداری است، به همین دلیل معمولاً محاسبه هزینهها با قیمت خاکبرداری و تسطیح مشخص میشود.
مقیاس زمین: به طور معمول، زمینهای بزرگتر به تجهیزات تسطیح زمین و نیروی انسانی بیشتری نسبت به زمینهای کوچکتر نیاز دارند و همین موضوع یکی از دلایل تفاوت در هزینه خاکبرداری و تسطیح زمین در زمینهای مختلف میشود. اما در برخی مواقع زمینهای کوچکتر در مقایسه با زمینهای بزرگتر، هزینههای بیشتری را برای مالک به وجود میآورند. دلیل این امر مواردی مانند جنس خاک، ناهمواریها و شیب زمین است که زمان زیادی صرف تسطیح خواهد شد. زمان و هزینه زمین های کوچک برای تسطیح اگرچه در ظاهر باید کم باشد اما در واقع وجود این موارد در مقایسه با مقیاسهای بزرگتر، میتواند هزینه تسطیح و خاکبرداری را بیشتر کند.
ناهمواری و شیب زمین : در تسطیح زمینهایی که دارای شیب هستند، نیاز به برداشتن و جابه جایی خاک است و یا زمینهایی که دارای گودی و فرورفتگی هستند، نیاز به پر کردن خاک دارند که همین باعث میشود هزینه خاکبرداری و تسطیح در این قبیل زمینها نسبت به زمینهایی که پستی و بالا و بلندی کمتری دارند، بیشتر بشود.
وجود سازهای اضافی: از دیگر مواردی که میتواند در تعیین قیمت تسطیح و خاکبرداری زمین موثر باشد، سازههای موجود در زمین است که توسط انسان ایجاد شدند و نمونه بارز آن، حصار است که برداشتن و حذف آن میتواند هزینهای اضافه برای تسطیح زمین داشته باشد.
تخصص و مهارت نیروی انسانی : نقشه برداری زمین برای تعیین مرز در خاکبرداری و تسطیح، بخش اصلی هزینه تسطیح را تشکیل میدهد که کمک گرفتن از یک نقشهبردار متبحر و دقیق را ضروری میکند. نیروی کار به کار گرفته شده نیز باتوجه به تجربه و مهارتی که دارد میتواند در تعیین هزینهها دخالت داشته باشد و معمولاً این بخش از هزینهها در تعیین قیمت تسطیح زمین در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی بسیار موثر است و آن را متفاوت میکند.
دریافت مجوز و اقدامات قانونی : همچنین ممکن است زمینی که قصد مسطح سازی آن وجود دارد، دارای مجرا و کانال و یا حتی کابلهای سیم باشد که بدون توجه به آنها علاوه بر ایجاد خطر، تخلف نیز باشد؛ از این رو گرفتن مجوز از مراکز ذی ربط اقدامی است که هزینهای اضافی و جانبی را ایجاد میکند و باید در برآورد قیمت تسطیح زمین مورد توجه قرار بگیرد. تاثیر مجوزها در هزینه تسطیح زمین، در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی، هزینه بیشتری را به خود اختصاص میدهد.
حتما بخوانید : قرارداد پیمانکاری تسطیح زمین
نتیجه گیری:
به طور کلی باید توجه داشت که پایان تسطیح به منزله پایان هزینهها نیست و مسطح کردن زمین ابتدای کار است و مراقبت از آن نیازمند هزینههای دیگری است. همچنین پس از پایان تسطیح، جابه جایی و انتقال خاکهای اضافه، استفاده از وسایلی همچون کامیون را ضروری میکند که همین موضوع در محاسبه هزینه خاکبرداری و تسطیح زمین موثر است و باعث میشود تا دوری و نزدیکی زمین مورد نظر به محل تخلیه و مقدار خاک در هزینه حمل و نقل موثر باشند و مثلاً هزینه تسطیح زمین صنعتی را نسبت به یک زمین کشاورزی و یا مسکونی تغییر دهد.
رسام جی پی اس
شرکت رسام جی پی اس (رسام لیان ماشین، رنجبران سابق) به عنوان تولیدکننده و عرضه کننده انواع ماشین آلات اتوماسیون کشاورزی، نماینده فروش تجهیزات تسطیح ماهواره ای و تسطیح لیزری کانامک کانادا با ارائه تجهیزات کشاورزی با بهترین کیفیت، همواره در تلاش بوده است تا رضایت مشتریان محترم را جلب نماید.
می توانید برای مشاهده به صفحه فروشگاه تحهیزات تسطیح زمین رسام جی پی اس مراجعه کنید.
سوالات متداول
برای تسطیح زمین کشاورزی نمیتوان به طور دقیق مبلغی را مشحص کرد و هزینه تمام شده برای آن در زمینهای مختلف با شرایط گوناگون و نوع تجهیزات به کار برده شده متفاوت است.
مقیاس زمین، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز، دستمزد نیروی کار و زمان صرف شده مهمترین فاکتورهای اثرگذار بر قیمت تسطیح زمین هستند.
استفاده از تجهیزات لیزری برای تسطیح زمین، دقت و کارآیی تسطیح را بیشتر میکند. به همین دلیل هزینه تسطیح لیزری نسبت به روش معمولی گرانتر است.