امروزه به خاطر افزایش جمعیت جهان، نیاز به تامین غذا، رو به اتمام بودن بیشتر منابع طبیعی مثل آب، زمینهای قابل کشت و انرژی، دیگر کشاورزی سنتی پاسخگوی نیاز جمعیت نیست. اما جای نگرانی وجود ندارد از آنجایی که فناوری نوین کشاورزی در دنیا مورد توجه قرار گرفته است و راه حلی اساسی و موثر را در اختیار ما قرار داده است.
کشاورزی هوشمند میتواند به کاهش تلفات، استفاده بهینه از کود و در نتیجه افزایش عملکرد محصول در عین جلوگیری از آلودگیهای زیست محیطی کمک کند.
در این مقاله لیستی از تکنولوژیهای جدید کشاورزی را به شما معرفی میکنیم. در این روند با ما همراه باشید.
حتما بخوانید : کشاورزی مدرن چیست؟+مزایا، معایب و روش ها
جدیدترین روش های کشاورزی
کشاورزی دقیق
کشاورزی دقیق به بهینه سازی و بهبود فرآیندهای کشاورزی کمک میکند و برای این منظور به اندازهگیری دقیق، سریع، قابل اعتماد و توزیع شده نیاز دارد. این نوع از تکنولوژی جدید کشاورزی، عمدتا شامل پردازش و تجزیه و تحلیل دادههای جمع آوری شده از مزرعه به منظور تولید محصولات کارآمد میباشد.
کشاورزی دقیق از فناوریهایی مانند IoT، AI/ML، پهپادها، سنجش از راه دور، روباتیک و دادههای بزرگ برای خودکارسازی طیف وسیعی از عملیات کشاورزی استفاده میکند.
کشاورزی عمودی
یکی از فناوریهای جدید کشاورزی، استفاده از زمینهای کشاورزی عمودی مثل ساختمانها و برجها، به جای کشت محصول در زمینهای وسیع افقی است. در کشاورزی عمودی، هر طبقه به عنوان واحدی مستقل عمل میکند و دارای سیستمهای نوردهی، آبیاری و تهویه و کنترل دما است.
این روش، راهکاری نوین برای مقابله با چالشهای محدودیت کشاورزی به روش سنتی است.
در کشاورزی نوین، زارعان میتوانند از فضا استفاده بهینهای داشته باشند به طوری که در یک فضای محدود، قادر هستند تا محصولی بیشتر تولید کنند. همچنین با استفاده از سیستم هیدروپونیک یا آکوپونیک در کشاورزی عمودی، مصرف آب به شدت کاهش مییابد. از دیگر مزایای کشاورزی عمودی، میتوان به این نکته اشاره کرد در این روش، به دلیل کاهش استفاده از آفتکشها و کودهای شیمیایی، محصولات تولیدی سالمتر و پایدارتر هستند.
حتما بخوانید :کاربرد رباتیک و هوش مصنوعی در کشاورزی
هیدروپونیک و آکواپونیک
در کشاورزی سنتی، گیاهان در خاک کشت میشوند این در حالی است که امروزه، دو فناوری نوین کشاورزی در کشت گیاهان بدون خاک وجود دارد که علاوه بر بازدهی بیشتر، آسیب کمتری به محیط زیست میرسانند:
هیدروپونیک
هیدروپونیک روشی است که در آن گیاهان به جای خاک، در محلول غذایی رشد میکنند. این محلول حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز گیاه است و ریشههای گیاه به طور مستقیم با آن در تماس هستند.
آکواپونیک
آکواپونیک ترکیبی از هیدروپونیک و آبزیپروری است. در این سیستم، گیاهان در محلولی رشد میکنند که از پساب یک سیستم پرورش ماهی تامین میشود. مدفوع ماهیها به عنوان کود طبیعی برای گیاهان عمل میکند و در عین حال، گیاهان نیز آب را تصفیه کرده و آن را برای ماهیها قابل استفاده میکنند.
هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یا (AI)، بهطور گسترده در کشاورزی برای اصلاح گردش کار مدیریت داده استفاده میشود. هوش مصنوعی، تمامی دادههای غیر دیجیتال و بدون ساختار را جمع آوری کرده و سپس توسط دستگاههای IoT دادههای دیجیتال ساختاریافته را تجزیه و تحلیل میکند.
کشاورزان همچنین میتوانند با استفاده از هوش مصنوعی، شیوههای پایدارتری را در مصرف منابع و تولید ضایعات بکار گیرند. هوش مصنوعی میتواند با تحلیل دادهها، نیازهای آبی و کودی هر گیاه را به صورت دقیق تعیین کند و از مصرف بیرویه آب و کود جلوگیری کند. این امر به حفظ منابع طبیعی و کاهش هزینههای تولید کمک میکند.
برای مثال کشاورزان میتوانند با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، با پیشبینی الگوهای آبوهوا و نظارت بر خاک و محصولات کشاورزی، مصرف آب و کود را بهینه سازی کنند و انتشار گازهای گلخانهای را کاهش دهند.
با وجود تمام مزایای هوش مصنوعی در فناوری نوین کشاورزی، هنوز هم چالشهایی در این باره وجود دارد. هزینههای بالای تجهیزات این فناوری، نیاز به آموزش کشاورزان و نبود زیرساختهای مناسب از چالهای هوش مصنوعی است.
بیوتکنولوژی
بیوتکلونوژی یکی از پرطرفدارترین متدهای کشاورزی است؛ پیشبینی شده که بازار جهانی این حوزه در سال 2022، حدود 106 میلیارد بوده و تا سال 2024 به 242 میلیارد دلار میرسد.
این روش شامل تولید راه حل سازگار با محیط زیست مثل علفکشهای زیستی، پلاسیتکهای زیستی و کودهای زیستی است.
ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی (GMOs)
ارگانیسمهای اصلاح شده ژنتیکی (GMOs) موجوداتی هستند که ژنوم آنها به صورت مصنوعی دستکاری شده است. در کشاورزی، GMOs اغلب برای ایجاد گیاهانی با ویژگیهایی مانند مقاومت در برابر آفات، بیماریها، علفکشها، تحمل به خشکسالی یا افزایش عملکرد تولید میشوند.
ویرایش ژنوم
ویرایش ژنوم، یکی از تکنولوژی جدید کشاورزی است که به دانشمندان این اجازه را میدهد تا به طور دقیق و هدفمند تغییراتی را در ژنوم موجودات زنده ایجاد کنند. با استفاده از ابزارهایی مثل CRISPR_Cas9، دانشمندان میتوانند ژنهای خاصی را در گیاهان، جانوران و میکروارگانیسمهای مرتبط با کشاورزی هدف قرار داده و آنها را غیر فعال، حذف یا جایگزین کنند. با استفاده از این روشها، میتوان تلفات حیوانی را تا مقدار زیادی کاهش داد و ویژگیهای جدیدی را در محصولات کشاورزی ایجاد کرد.
حتما بخوانید : کاربرد جی پی اس در کشاورزی نوین
کشاورزی احیا کننده
در طول 10 هزار سالی که بشر کشاورزی کرده است، 840 میلیارد تن از کربن خود را از دست داده است. این موضوع باعث شده است که بسیاری از خاکهای تحت کشت 50 تا 70 درصد از کربن آلی خود را در جو آزاد کنند. کشاورزی احیا کننده، رویدادی است که کشاورزان برای اطمینان از طول عمر سلامت خاک انجام میدهند. این عمل، از طریق نوآوریهای تکنولوژیکی جذب و نگهداری کربن را در خاک افزایش میدهد.
در ادامه انواع روشهایی که به کشاورزی احیا کننده کمک میکنند توضیح داده میشود.
- برنامههای کاشت، مدیریت دام، مدیریت موجودی، بودجهبندی و زنجیره تامین کشاورزی و برداشت که از جمله نرمافزارهای مدیریت مزرعه هستند که به کشاورزان کمک میکنند تا روی کشاورزی احیاکننده متمرکز شوند.
- تجهیزات مزرعه با هدایت GPS امکان استفاده دقیق و با نرخ متغیر کودها و بذرها را فراهم میکند.
- سیستمهای نورپردازی LED ( دیود ساطع کننده نور ) توزیع طیفی، شدت و مدت نور خورشید را شبیهسازی میکنند تا شرایط ایدئالی را برای گیاهان ایجاد کنند.
- روشهای کشاورزی بدون خاک که بیشتر در مزارع کوچکتر استفاده میشود، به پایداری و تنوع زیستی کمک میکند. از جمله این روشها، میتوان به کشت هیدروپونیک اشاره کرد. هیدروپونیک، روشی است که برای رشد گیاهان با محلول مغذی مبتنی بر آب به جای خاک استفاده میشود.
- در ترکیب با هوش مصنوعی، تصویربرداری ماهوارهای تصاویری از مزارع برای نظارت بر سلامت محصول، سنجش شرایط خاک، بهینهسازی مدیریت مزرعه و ارزیابی الگوهای آب و هوا برای پیشبینی سیل و خشکسالی به مدیر مزرعه ارائه میدهد.
حتما بخوانید : مکانیزاسیون در کشاورزی|بررسی مزایا و چالش ها
کشاورزی پایدار
به رویکردی در کشاورزی که در آن منابع طبیعی حفظ شده و سلامتی اکوسیستمها ارتقا پیدا میکند کشاورزی پایدار گفته میشود. در کشاورزی پایدار به طور عمده به دنبال روشهایی هستیم که بدون آسیب رساندن به طبیعت، غذا تولید کنیم. در ادامه روشهایی از کشاورزی پایدار را توضیح میدهیم.
کشاورزی ارگانیک
در کشاورزی ارگانیک از کودهای شیمیایی، آفتکشها، علفکشها و هرگونه ماده مصنوعی اصلا استفاده نمیشود و به جای این ترکیبات، از روشهای طبیعی مثل کودهای حیوانی، کمپوست و کنترل بیولوژیکی آفات استفاده میشود. به طور کلی هدف از کشاورزی ارگانیک، تولید محصولاتی عاری از مواد شیمیایی میباشد.
Permaculture
کشت پایا یا Permaculture، گامی فراتر از کشاورزی است که شامل مجموعهای از اصول طراحی مبتنی بر تفکر، شبیه سازی یا کاربرد مستقیم الگوهای انعطاف پذیری است که در اکوسیستمهای طبیعی مشاهده و یافت میشود. در این نوع از کشت، به دنبال ایجاد سیستمی هستیم که نه تنها پایدار باشد بلکه با محیط زیست در تعامل مثبت باشد.
اگرواکولوژی
اگرواکولوژی یا بوم شناسی کشاورزی، یک رویکرد جامع و علمی است که میتواند به چالشهایی مانند امنیت غذایی، تغییرات آب و هوایی و تخریب محیط زیست پاسخ دهد. در کشاورزی اکولوژیک به جای استفاده زیاد از نهادههای خارجی، به مدیریت و کنترل اکوسیستم مزرعه بیشتر پرداخته میشود.
حتما بخوانید : فناوری های جدید در مزرعه
سخن آخر
امروزه با گسترش جمعیت جهان و نیاز به تامین غذا برای انبوه جمعیت، روشهای کشاورزی سنتی دیگر قادر به پاسخگویی و تامین حجمی انبوه از غذا نیست. این در حالی است که روشهای نوین کشاورزی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تمامی این روشها به کشاورزان این اجازه را میدهد که با اتخاذ تصمیمات هوشمندتر، عملکرد تولید را افزایش و هزینهها را کاهش دهند.
پیشبینی میشود که تا سال 2050، بکارگیری روش های کشاورزی نوین در جهان تولیدی غذا را تا 70% افزایش داده و غذای بیش از 6/9 میلیون نفر را تامین کند. همین امر نشان دهنده نقش غیر قابل انکار کشاورزی هوشمند در افزایش عملکرد تولید محصولات کشاورزی را نشان میدهد.
حتما بخوانید : جدیدترین ادوات کشاورزی در ایران و جهان
رسام جی پی اس
شرکت رسام جی پی اس (رسام لیان ماشین، رنجبران سابق) به عنوان تولیدکننده و عرضه کننده انواع ماشین آلات اتوماسیون کشاورزی، نماینده فروش تجهیزات تسطیح ماهواره ای و تسطیح لیزری کانامک کانادا با ارائه تجهیزات کشاورزی با بهترین کیفیت، همواره در تلاش بوده است تا رضایت مشتریان محترم را جلب نماید.
چنانچه در حوزه تسطیح زمین های کشاورزی فعالیت دارید و به دنبال تهیه تجهیزات تسطیح هستید، می توانید پرای آگاهی از قیمت دوربین تسطیح لیزری و همچنین قیمت دوربین ماهواره ای تسطیح زمین می توانید با شماره 02166593922 تماس حاصل فرمائید.
سوالات متداول
تکنولوژیهای متعددی برای بهبود کارآیی آبیاری در کشاورزی استفاده میشود، از جمله سیستمهای آبیاری قطرهای، سیستمهای هوشمند آبیاری، سامانههای هوشمند مدیریت آب و سیستمهای بازیابی آب.
استفاده از تکنولوژیهای پردازش تصویر در کشاورزی، از جمله تشخیص سریع بیماریها، تشخیص موقعیت و اندازه گیاهان، تشخیص تغییرات در اراضی و ارزیابی عملکرد گیاهان است.
تکنولوژیهای متعددی برای بهبود کیفیت محصولات کشاورزی استفاده میشود، از جمله سیستمهای هوشمند کشت، کودهای آلی، سیستمهای کنترل دما و رطوبت و سیستمهای تهویه مطبوع.
استفاده از تکنولوژیهای هوشمند کشت، از جمله سامانه های پیشبینی وضعیت هوا، سنسورهای خاک و گیاهان و سیستمهای هوشمند آبیاری، به کشاورزان کمک میکند تا به بهترین شکل ممکن از منابع آب، خاک و انرژی استفاده کنند.
استفاده از تکنولوژیهای هوشمند اطلاعات جغرافیایی در کشاورزی، از جمله سامانههای اطلاعاتی مکانی، تصاویر ماهوارهای و سامانههای ناوبری جیپیاس، به کشاورزان کمک میکند تا به بهترین شکل ممکن از منابع خود استفاده کنند و به بهترین شکل ممکن از فضای موجود برای کشت گیاهان استفاده کنند.